Seværdigheder i Naturen

Dronefoto af Dronningholm Slotsruin

Velkommen til masser af udendørs oplevelser i Halsnæs' skønne natur. Vi har både slotsruiner, skjulte naturperler og speciallavede Kig-Op-bænke.

Seværdigheder i Naturen

Husker du at kigge op i trækronerne og nyde de drivende skyer og stjernehimlen? Nu kan du vende blikket opad på specialdesignede bænke flere steder i Halsnæs.

Nu tilbyder Halsnæs en ny type naturoplevelser med fokus på ro og fordybelse. Gå på opdagelse efter de nye specialdesignede Kig-Op-Bænke, hvor du kan ligge ned og se op i trækronerne eller himmelrummet. Naturen spiller en stor rolle i forhold til vores sundhed. Det styrker vores krop, når vi bevæger os i naturen. Samtidig tilbyder naturen utrolig mange sanseindtryk, der virker positivt på vores nervesystem, blodtryk og lykkefølelse.

 To Kig-Op-Bænke kan du finde på Bakkestien og ved Hvide Klint  i Frederiksværk. I Hundested-området skal du se efter dem i det grønne område ved Valdemar Poulsens Høj og ved Gyvelkrogen.

 

Dronningholm Slot var et dansk middelalderslot. Oprindeligt påbegyndt af Valdemar den Store, men færdiggjort af Valdemar Sejr ca. år 1200, og ifølge et sagn en morgengave til Dronning Dagmar i forbindelse med deres bryllup.
Dronningholm var en af landets største borge, men hærget af brand. Man har engang kunnet sejle til Dronningholm, men kun inden for Arresøens afgrænsning. Der har ikke været sejlbar forbindelse til havet.

Dronningholm Slotsruin ligger med udsigt til Vinderød mellem Auderød og Brederød ved Frederiksværk. Den er noget af det første man ser, når man kører ind på selve Arrenæs, som er det lille næs der strækker sig ud langs Arresø. Her hvor bakkerne møder vandet ligger de græsklædte volde tilbage og fortæller om et område, der har haft en stor betydning i mange år.

Inde mellem træerne i Tisvilde Hegn ligger Asserbo slotsruin. De tilbageværende mure og voldgraven vidner om et tidligere storslået slot, og er i dag et idyllisk sted at besøge.

Engang lå der et slot inde mellem træerne i Tisvilde Hegn. Når du i dag besøger Asserbo Slotsruin er det eneste tilbageværende de nederste mure og voldgraven. Det er imidlertid nok til at få fornemmelsen af svundne tiders konger og biskopper, af magt og middelalder. Gå ad broen over voldgraven ud på den lille ø og ”gå rundt” inde i slottet.

Biskop Absalons kloster
I 1100-tallet blev Asserbo Kloster grundlagt af Biskop Absalon, ærkebiskop og statsmand i middelalderens Danmark. Det blev drevet af skiftende lensmænd og omkring 1560 overtaget af kongen.
Området omkring Tisvilde er et af de steder i Danmark, der er blevet hårdest ramt af sandflugt. Fra midten af 1500-tallet føj sandet ind over land i op til 30 meters højde, så landskabet nærmest lignede en ørken. Det gik også ud over Asserbo Slotsruin. Både slottet og landsbyerne omkring blev forladt og dækket af sand. Det lykkedes sidenhen at komme sandflugten til livs, blandt andet ved at plante træerne i Tisvilde Hegn. I 1892 blev Asserbo Slotsruin og voldgraven udgravet, og i 1972 blev de genskabt.

Halsnæs byder på en lang række unikke steder, der er mindre kendte.
I Halsnæs har vi en unik natur. Her er både skov, strand, fjord og sø og en masse gode ruter og stier, der fører dig rundt i det smukke landskab. Der er plads til at løbe, nyde hinandens selskab, nyde dyrelivet og de mange flotte landskaber. 
Vi har samlet 15 mere eller mindre "hemmelige" naturområder i kommunen. Fælles for dem alle er, at der er offentlig adgang. Områder byder på lækker natur og frisk forårsluft, så du kan gå på jagt efter fortidsminder, finde de særlige dyr og planter Halsnæs byder på, eller nyde en af de mange smukke udsigter. 

Find dine skjulte naturperler her.

I Halsnæs Kommune er der nogle særlige dyre og plantearter, som Grenet Edderkopurt, Grønbroget tudse, Isfugl og Nordlig Fugleedderkop.

I Halsnæs kan du finde mindst 12 forskellige dyre- og plantearter, som hver især stiller særlige krav til deres levested og som følge heraf er sjældne i Danmark, men særligt hyppige i Halsnæs. Levevilkårene fra art til art er meget forskelligartede og kan eksempelvis være krav om særligt rent vand, uforstyrrethed, eller måske krav om særligt stejle soleksponerede skrænter tæt ved havet. 

Du kan fx finde den Grenede Edderkopurt, der er ganske sjælden - også på internationalt plan. Den største bestand i Danmark findes lige her i Halsnæs. Den er afhængig af tørre, solrige, åbne kystskrænter, som dem ved Rundebakke ved Ølsted og på Grævlingehøj ved Lille Kregme. Planten er fredet, så nok se - men ikke plukke. Den smukke isfugl er en særdeles sjælden ynglefugl i Danmark, og de fleste eksemplarer findes i Jylland. Den kan dog opleves ved Arresø og Arresø Kanal. Dens skarpe skrig kan af og til høres, men man skal være ganske heldig for at få et glimt af den sky fugl.

Her kan du se alle vores særlige arter.

 

Halsnæs byder på adskillige muligheder for at dyrke vandelementet. Vi har samlet lidt forskellige herunder: 

Ågabet Outdoor Center har til huse i det autentiske gamle fiskerleje, som er beliggende ved Frederiksværk Kanalens udløb til Arresø. Her tilbydes udlejning af kano- og kajakker, samt skræddersyede aktive gruppeture. Der er også en lille café, hvor kan der købes kaffe og thé samt kolde drikke, som kan nydes i de grønne omgivelser langs kanalens bred. Læs mere her.

M/S Frederikke er Arresøs ukronede dronning. En smuk, gammel båd med plads til op til 50 personer. Frederikke sejler fra Arresødal og lægger også gerne til ved Auderød Havn og Ramløse. Af og til er turen kombineret med kulturelt og historisk indhold eller med et bestemt fokus som nattergaleturen, løvfaldsturen og mange andre oplevelsesture. Snyd ikke dig selv for en tur med M/S Frederikke. Du kan læse mere her.

Flydende shelters har vi også. Ét i Roskilde Fjord ud for Hvide Klint, og ét på Arresø ikke langt fra Auderød naturcenter. Begge shelters kan bookes fra uge 20 til uge 40 på Friluftsguiden. 

Kano og Kajak kan også lejes hos Campingpladsen Fredfyldt i Frederiksværk, hvis du vil bevæge dig igennem de smukke kanaler og ud til Arresø. 

Lynæs Surfcenter har både SUP-boards, surfudstyr, kajakker og meget mere til de helt store vandaktiviteter.