Byer & Havne

Kanalen i Frederiksværk taget med drone

Halsnæs har et hav af byer og havne; store som små, beliggende ved vand og skov. Find dem alle herunder.

Byer & Havne

Frederiksværk ligger smukt mellem Arresø og Roskilde Fjord, og betegnes ofte som ”lille Venedig” på grund af de mange broer og kanaler.
Frederiksværk byder på masser af oplevelser. Byens gågade ligger unikt placeret mellem kanal og skov - naturen og byen er nærmest vævet ind i hinanden. Gå blot få minutter fra centrum, og du befinder dig i en af de smukkeste, stærkt kuperede bøgeskove og til den anden side finder du uberørt fredskov og sivenge.

Byens baggrund som Danmarks første industriby kan opleves blot ved at iagtage de gamle huse, bygning og det enestående bevarede område på det gamle Krudtværk. Rundt i byen og den omkringliggende skov gemmer sig mange små hemmeligheder, kunst og andre små finurligheder som et vågent øje vil finde.
Kom og se Industrimuseet; Oplev de kørende møller og vandhjul på Krudtværket; Hør en koncert i Gjethuset eller nyd en film i byens smukke gamle Kosmorama. Frederiksværk oser af kultur.

En tur langs en af kanalerne bringer dig ud til Roskilde Fjord og Frederiksværk charmerende havn. Et fantastisk mix af rå industri og den smukkeste natur. En næsten 1 km lang mole lavet af slagger fra Stålværket skyder ud i fjorden, forbi stålværk og lystbådehavn. Her for enden af molen står du som på en ø i fjorden - med en flot udsigt ned langs fjorden til Frederikssund og til den anden side fjordmundingen til Isefjord ved Kulhuse. Læs mere om Frederiksværk Havn her.
Gå den anden vej langs kanalen, hvor sceneriet og stemningen er helt anderledes. Her er der lagt an til en romantisk tur i bøgeskov med stejle skrænter mod kanalen. Efter 700 meter kommer du til Arresødal Hovedgård, hvor du kan fortsætte gennem parken og via en lang træbro gennem ellemos og sivskov til Arresø. I skovene tæt på byen findes naturlegeplads og motionsstier

I Frederiksværk stod industriens vugge. Her grundlagde Frederik den 5. et kanonstøberi og senere kom en række store virksomheder til byen. Krudtværket leverede til den danske hær og flåde, i Strandgade blev Danmarks første dampmaskine skruet sammen, ved kanalen valsedes kobber til Den Kongelige Mønt og ved fjorden lavede man stålplader til landets mange skibsværfter. Det Danske Stålvalseværk A/S blev som den yngste af byens store virksomheder stiftet i sommeren 1940. Etableringen af valseværket medførte en kolossal vækst i Frederiksværk – fra 2.200 indbyggere i 1940 til omkring 18.000 i 1990erne. 

Psst! Du kan gratis komme på byvandring i Frederiksværk ved at hente app'en Useeum. Her kan du opleve Frederiksværks historie eller udforske Krudtværket lige når det passer dig. Find den hvor du ellers finder dine apps, eller på Industrimuseets hjemmeside.

Har du lyst til at møde entusiastiske og engagerede mennesker, solidt håndværk og høj kvalitet? Så venter der dig en masse gode oplevelser i Hundested havn og by.
Langs Kulturkajen centralt ved lystbådehavnen finder du hyggelige restauranter, gallerier, arbejdende værksteder, fiskebutikker og et lokalt bryghus. Lige ved siden af kan du dufte tjæren fra bådebyggerne på Beddingen, og du kan gå på opdagelse blandt landets ypperste kunsthåndværkere. 
Du kan også spise middag yderst på molen, mens musikken spiller på flydescenen og solen går ned over Kattegat. Og hele tiden er du kun et stenkast fra Hundesteds hyggelige handelsgade. Det er ikke uden grund, at Hundested i 2013 blev kåret til Årets Havn af de danske lystsejlere.

På Klap-en-fisk-platformen kan du lære om forskellige fisk og fange krabber. Havbiologistuderende fordyber sig hen over sommeren i fiskenes anatomi, og du kan lære alt om, hvad der rører sig i vandet. Har du taget fiskestangen med, kan du rense, ryge eller grille din friskfangede fisk, og på naturlegepladsen ved de små havnehytter kan de yngste boltre sig.
Tag til sandskulpturfestival, som ikke bare viser de internationale kunstneres fantastiske skulpturer, men hvor du også selv får lov til at prøve kræfter med det porøse materiale. Eller pak picnickurven og nyd frokosten i det unikke naturområde på Skansens højdedrag. Rund dagen af med at besøge polarforskeren Knud Rasmussen Hus og oplev den spændende historie fra hans mange videnskabelige ekspeditioner. Eller ta’ en dukkert i bølgen blå på en af Nordsjællands bedste badestrande, der ligger kun et stenkast fra lystbådehavnen.

Områdets historie kendes fra Kong Valdemars jordebog, og vi ved med sikkerhed, at der fra 1500-tallet fandtes en kongsgård nær Torpmagle. Hundesteds navn stammer fra kongernes jagt på sælhunde, der holdt til på et stenrev ud for det, der dengang var et lille fiskerleje. Siden er havnen udvidet flere gange og er i dag en levende industrihavn, der tidligere har været kendt for sit fiskeri og færgeruten til Grenå, og hvor du i dag kan tage turen de 20 minutter over vandet  til Rørvig.

Gå en tur i de smalle gader og oplev det gamle hyggelige fiskerleje.
Kikhavn er Halsnæs' ældste fiskerleje med en historie der går tilbage til 1200-tallet. I 1794 hærgedes byen af en frygtelig brand, men ”havnen” byder i dag stadig på smukke gamle gårde, huse og hytter. Kikhavn er absolut en tur værd – gå rundt i de smalle gader, nyd en tur langs stranden forbi Knud Rasmussens Hus til Hundested eller slå dig ned med en madkurv og nyd naturen og den særlige stemning.

For at bevare Kikhavns enestående karakter og særlige stemning for eftertiden, beder byen besøgende respektere nogle få forholdsregler: Bilkørsel gennem byens snævre, kringlede stræder er af gode grunde ikke tilladt, så parkér bilen på P-pladsen lige udenfor byen og oplev Kikhavn til fods.

På med stråhatten og sæt farten ned, for Liseleje opfordrer til at slentre roligt igennem ferien.
Liseleje emmer af klassisk badeby med bred, børnevenlig sandstrand, dybe klitter med marehalm og store isvafler. Bølgebrus, farverige stokroser og lave bindingsværkhuse får idyllen frem i det gamle fiskerleje, hvor alting foregår langsomt og uprætentiøst, og hvor der både er restauranter, hyggelige specialbutikker og naturlegepladsen Havtyren.
Lokale ildsjæle sørger for et alsidigt program sommeren igennem fx Torvedage, Kunstnerdag, Dragefestival, Liselejeløbet, Ølfestival og masser af levende musik. 

Fra Liseleje kan du gå hele vejen til Tisvilde - enten med sand imellem tæerne langs stranden eller 'på indersiden' af klitterne gennem plantager og Troldeskoven. Du kan også tage cykel eller gåben en tur over Melby Overdrev og se, hvor mange sjældne dyr og planter, du kan finde.
I havet ud for Liseleje kan du fange din aftensmad til grillen fx hornfisk eller rødspætter, og ved Sankt Hans er Liseleje et naturligt sted at nyde båltaler og solnedgang over Kattegat.

Lynæs er et af de ældste fiskelejer i Nordsjælland. Den idylliske by ligger i ly af de høje skrænter – deraf navnet.
Tidligere var der både færgefart og dampskibssejlads fra Lynæs til havne i det nordsjællandske, og herfra stammer den verdensberømte ”Lynæsjolle”. Hvert år besøges havnen af tusindvis af lystsejlere, der nyder den smukke natur, kulturen på havnen og folkelivet på beddinger og moler. Benyt lejligheden til at besøge Danmarks hyggeligste havn - hop i vandet, spis en Lynæs-is eller fang krabber ved den smukke badebro, anlagt af byens frivillige ildsjæle.

Melby er bl.a. kendt for sin fine gamle mølle, der kan ses på lang afstand.
Kom med indenfor på den årlige Store Mølledag, og tag også ud til de gamle bronzealderhøje "Femhøjene", hvorfra der er en skøn udsigt. 

Hvor Melby bliver til Asserbo har du mulighed for en gåtur i indtil flere plantager, der blev plantet for at standse 200 års ødelæggende sandflugt. Et stort stykke hede - faktisk Sjællands største - forblev bart og er i dag kendt som Melby Overdrev, der er et helt unikt naturområde, hvor du bl.a. finder en række sjældne dyre- og plantearter.
Du kan følge sundhedssporet over Melby Overdrev gennem Asserbo Klitplantage hele vejen til Tisvilde. Gå evt. noget af vejen langs klitterne og snup en tur i Kattegat.
Du kan også vælge at tage grusstien den anden vej, så du går over Melby Overdrev til naturlegepladsen Havtyren i Liseleje. 

Gå en tur på klintestien fra Lynæs Havn og forbi stejlepladsen ved Store Karlsminde - et sted vikingerne også havde opdaget.
Klintestien løber fra Lynæs Havn, langs kysten over stejlepladsen ved St. Karlsminde og har en storslået udsigt over Isefjorden og Roskilde Fjord. Området omkring Stejlepladsen ved Store Karlsminde har helt tilbage til vikingetiden været attraktiv som havn og handelsplads, hvilket fundet af vikingeskibet ”Skuldevigskibet” ud for Skuldevig tilbage i 1975 vidner om.  

 

Er du til spændende arkitektur, økologisk mad, bæredygtighed og kunst?
Så skulle du slå et smut forbi Torup og opleve en landsby, som ikke har sin mage andre steder i verden. Torup er en enestående landsby med finurlige huse i Økosamfundet Dyssekilde. Torup Bogby har antikvariske bøger på Dyssekilde Station og flere andre steder. Derudover finder du Torup Marked med kilometermad om sommeren på Dyssekilde Station. 

Det er en velfungerende landsby med lokal brugs og økobutik med cafe, hvor kunstnerlivet trives på bedste vis. Der er kunstudstilling i Kældergalleriet med lokale - og gæsteudstillinger. 
Landsbyen ligger halvvejs mellem Frederiksværk og Hundested. Der går tog til Dyssekilde Station hver ½ time. Du kan tage cyklen med eller leje en Halsnæs-cykel på Dyssekilde Station.

Ølsted er et lille bysamfund med stort engagement, der ligger i et naturskønt område syd for Frederiksværk midt mellem Arresø og Roskilde Fjord.
Byen er bl.a. kendt for Olliestedet, som er en stor skaterhal, hvor unge med hang til tricks og fart tager skateboardet, løbehjulet og rulleskøjterne med hen.

For de naturelskende er Ølsted et must-see, efter at det er lykkedes lokale ildsjæle at puste nyt liv i den nu nedlagte grusgrav. De 100.000 m2 er i dag et fantastisk område med shelter, madpakkehus, naturlegeplads og en amfi-lignende græstribune nederst i graven foran en udendørs scene.
Toppen af grusgraven knejser 47 meter oppe, og du kan gå hele vejen rundt. Tag kaffekanden med og hold en pause på én af de små bænke på toppen, hvorfra der er en fantastisk udsigt helt til Lynæs mod vest og Roskilde Domkirke mod syd.

Både planterne og kulturlivet spirer i den økologiske landsby ved Dyssekilde. Besøg den og lad dig inspirere.
I landsbyen Dyssekilde mellem Hundested og Frederiksværk bor 120 børn og voksne i et lille økologisk samfund.  I 1990 var her blot en kartoffelmark. I dag er landsbyen et sprudlende samfund med 120 voksne og 60 børn i alderen 0-92 år. De har blandt andet en vindmølle, pileanlæg til rensning af spildevand, jordvarmeanlæg, køkkenhaver og meget mere.

Økosamfundet er befolket med mænd, kvinder og børn, der prøver at leve et liv med fællesskab, tolerance og respekt, og med fokus på bæredygtighed og økologi. Du kan besøge landsbyen til en rundvisning og få indblik i de grønne løsninger, de har anvendt på blandt andet fælleshuset, spildevandsrensning, affaldssortering og grønsagsdyrkning.
I landsbyen bor mange kunstnere og kreative sjæle, og den er en dynamo for kulturen i området.

Er du interesseret i økologi og bæredygtighed er Økosamfundet Dyssekilde et must. Fra april til oktober er der jævnligt rundvisninger.
Læs mere om filosofien bag Økosamfundet Dyssekilde og se, hvornår du kan komme på rundvisning her.