Seværdigheder i Byen

Knud Rasmussens Hus

Velkommen til Halsnæs og et hav at seværdigheder, attraktioner og oplevelser i vores byer.

Seværdigheder

Arsenalet er en afdeling af Industrimuseet Frederiks Værk og et smukt bindingsværkshus centralt beliggende i byen. 
I Arsenalet kan du i dag se udstillingen om Frederiksværks spændende industrihistorie. Her kan man se de mange forskellige produkter, der er blevet skabt i løbet af mere end 250 år som industriby. Her finder man også formidlingsporten til Nationalpark Kongernes Nordsjælland og en hyggelig museumsbutik med børnevenlige souvenirs, is og andre lækkerier.

Arsenalet er opført i 1800 og blev stillet til rådighed for Det Kongelige Artillerikorps. På det store prospekt over Frederiksværk fra 1773 er bygningen ikke med. Derimod var der på samme sted, hvor nu Arsenalet ligger, anlagt en såkaldt artilleripark til de kanoner, der blev støbt i Gjethuset.
I 2006 blev det gamle Arsenal i Frederiksværk ramt af en damp- og vandskade. Alle møbler blev evakueret, billederne blev i al hast revet ned af væggene og de mange mindre genstande bragt i sikkerhed. Hele Arsenalet var skadet af damp og vand.
Skillevægge og gulve var gennemblødte, og det tog uger at få rummene tømt og tørret. De mange genstande måtte, i det omfang de overhovedet kunne reddes, sendes til konservering, og den efterfølgende forsikringssag trak ud. Hver enkelt genstand måtte vurderes og en del desværre kasseres.

Efterfølgende er Arsenalet blevet renoveret i overensstemmelse med alle forskrifter for gamle huse. Et nyt varmeanlæg er installeret, nyt el- og sikringssystem etableret, alle vægge og lofter er blevet malet, og det smukke gamle plankegulv er afhøvlet. Det betyder, at Industrimuseet nu kan præsentere Arsenalet næsten som det så ud, da hæren forlod det og inden huset blev ombygget i 1930erne og 1970erne.
Fra juli 2010 blev Arsenalet anvendt som Arkiv og Administration mens Palæet blev renoveret og indrettet. Museets administration og Arkiv flyttede til Palæet i 2015.

Brandværnsmuseet i Frederiksværk er et interaktivt museum, hvor man gerne må røre og prøve tingene.
Man kan blandt andet komme ud at køre i en veteranbrandbil. Museet består af frivillig arbejdskraft, som holder liv i både de gamle biler, og alt det øvrige spændende der er at se på. Mød de frivillige og hør dem fortælle om bilerne og prøv en tur i veteranbrandbilerne.

Brandværnsmuseet er pr. 29.-4.-2016 udvidet fra at være et specifikt brandværnsmuseum til også at være et bunkermuseum. Du kan se det gamle beskyttelsesrum i Vognmandsgade, som er fyldt med masser af spændende udstyr fra besættelsestiden. Bunkeren stod klar til at huse op til 50 personer først i tilfælde af luftangreb og senere i tilfælde af atomangreb. Du kan fx kombinere besøget med et besøg i Bomuldstørreriet, hvor V3-kampvognen kan opleves og få en autentisk lokal 2. verdenskrigshistorie. 
Der er åbent hver lørdag fra 10-14 i perioden fra påske til efterårsferien på Vognmandsgade i Frederiksværk.

Industrimuseet Frederiks Værk er et statsanerkendt kulturhistorisk museum, der er specialiseret i fabriks- og industrivirksomhed i Halsnæs og i polarforskeren Knud Rasmussens liv og virke nationalt såvel som internationalt.
Til Industrimuseet hører en lang række bygninger med relevans for industrihistorien, som du kan se, når du går rundt i Frederiksværk. Bygninger med sprængfarlige navne som ”Projektilmagasinet”, ”Svovl- og salpeterladen” og ”Arsenalet” hører blandt andet til museets ejendom. I Hundested kan du opleve Knud Rasmussens Hus, som også hører til museet. Hver sommer inviterer museet til en række spændende byvandringer i industribyen Frederiksværk. 

 

Læs mere her.

Når du besøger Knud Rasmussens hus forstår du, hvorfor han valgte at bygge sit sommer- og arbejdshus netop her.
Huset ligger tæt ved Spodsbjerg Fyr, hvor omgivelserne er fredfyldte, og til alle sider kan man se Kattegat brede sig ud. Et ideelt sted til fordybelse for en naturelsker, og det var da også her Knud Rasmussen forberedte sig til flere af sine ekspeditioner. Kombinér et besøg på museet med en picnic i de smukke omgivelser.

Huset er bestemt også en seværdighed i sig selv. Det blev tegnet af den fremtrædende arkitekt Helge Bojsen-Møller og fyldt med grønlandsk kunst og effekter, som Knud Rasmussen bragte med hjem fra sine ekspeditioner. I huset kan du opleve skiftende udstillinger, der har relation til Knud Rasmussen og Grønland og i museumsbutikken kan du købe grønlandsk kunsthåndværk, souvenirer, bøger om Knud Rasmussen og Grønland mm.

 

Læs mere her.

Krudtværket ligger på Krudtværksområdet som er en del af Industrimuseet Frederiks Værk, og består af en række bygninger, der alle har spillet en rolle i produktionen af krudt og kugler til Danmarks deltagelse i adskillige krige.

Krudtværksområdet er åbent for besøgende om sommeren, hvor man kan se de mange bygninger og blive klogere på de farlige processer involveret i krudtproduktionen. Før i tiden var eksplosioner en overhængende fare, men i dag kan du kun risikere at blive klogere af et besøg på krudtværket.
På Krudtværksområdet finder du blandt andet Svovl- og Salpeterladen og Trækulsbrænderiet.
Alle søndage i sæsonen kl. 13-13.30 er der gratis omvisninger for børn.
Mødested: Krudtværket, Krudtværksalléen 1, Frederiksværk 

Flere gange om året syder og bobler krudtværket af ekstra meget liv. På sæsonens åbningsdag fyrer museet op for kanonerne og tordner igennem med festlige indslag dagen igennem.
Ligeledes ved den årlige Krudtværksfestival, er her både skattejagt, skyderi, soldater i historiske uniformer og lidt til ganen.

Ved kanalen i Frederiksværk ligger det lille gule Turbinehus, der fra 1930’erne var en del af vandkraftværket, der forsynede De Forenede Jernstøberier med elektricitet. 
Bygningen er flere hundrede år gammel, og tidligere blev det anvendt som stemmeværk til at regulere vandstanden i kanalen. I mange år lå Turbinehuset gemt bag en mur, men den blev heldigvis fjernet, så alle i dag kan nyde synet af den smukke lille bygning. 
Turbinehuset er bygget tværs over den 300 år gamle kunstigt gravede kanal, der afvander Arresøen til Roskilde Fjord. 

Den imponerende bygning i Valseværksgade er opført af den engelske kobbervalsemester Thomas English i begyndelsen af 1800-tallet.
Her boede han med sin familie, og parken foran huset bærer stadig præg af, at den er anlagt af englændere. Bag huset lå det store vanddrevne fabriksanlæg, der producerede kobberplader til den danske flåde og til Den Kongelige Danske Mønt i København.

I 1907 omdannedes Skjoldborg til hjem for svage og syge. Nu er bygningen hjemsted for Frivilligcenter Halsnæs, og Skjoldborgparken bruges i dag af byens borgere som et fint åndehul midt i byen, og den 1. maj festligholdes Arbejdernes Internationale Kampdag i de grønne omgivelser.

Skuldevig, ud for Karlsminde stejleplads, havde under vikingetiden og i tidlig middelalder en vigtig betydning for transporten af varer til og fra Roskilde, som under denne periode var hovedsæde for kongen og kirken.
Transport foregik med båd, da landtransport endnu ikke var tilstrækkeligt udbygget. Roskilde fjord var på det tidspunkt vanskelig at besejle for store skibe og derfor omladede man varer til mindre fjordgående skibe på vandet i Skuldevig, som dengang udgjorde en naturligt dannet havn.
Store vikingeskibe ejet af rige købmænd kunne komme langvejs fra; eks. England, Norge, Island eller Sverige, med vigtig og kostbar last. I vikingetiden var der en stor tange, hvor Lynæs havn i dag er placeret. Skuldevig kunne dermed give læ for vind fra vest, nord og syd og man kunne samtidig hente vand
fra Boes Kilde, hvis kildeudløb stadig kan ses ved stranden lidt tættere på Lynæs havn.

I forbindelse med en udvidelse af Lynæs havn i 1975 opdagede amatør arkæolog André Højrup Jørgensen, at der var kommet dele af træ-skibsvrag til syne på fjordbunden ud for store Karlsminde Stejleplads,
Et stort fund af skibsvrag, som senere benævnes Lynæs I, Lynæs II og Lynæs III skibene.